flag Судова влада України

Звітність про роботу суду за друге півріччя 2012 року

15 січня 2013, 12:41

 

Звітність про роботу суду за друге півріччя 2012 року

 

       Відповідно до плану роботи Кам’янобрідського районного суду м. Луганська у другому півріччі 2012 року на нарадах суддів та працівників апарату суду були висвітлені та обговорені наступні питання:

-         підсумки роботи суду за перше півріччя  2012 року;

-         узагальнення щодо організації роботи суду, пов’язаної із зверненням громадян у першому півріччі 2012 року;

-         аналіз причин скасування та змін судових рішень за перше півріччя 2012 року;

-         аналіз стану судимості осіб та призначення мір кримінального покарання за перше півріччя 2012 року;

-         аналіз причин порушення термінів розгляду судових справ за перше півріччя 2012 рік в порівнянні з першим півріччям 2011 року;

-         узагальнення практики розгляду судом цивільних справ в окремому провадженні щодо усиновлення у першому півріччі 2012 року;

-         узагальнення практики розгляду кримінальних справ проти життя та здоров’я за перше півріччя 2012 року;

-         узагальнення практики розгляду кримінальних справ проти власності за перше півріччя 2012 року;

-         аналіз причин порушення строку розгляду кримінальних справ за другий квартал 2012 року в порівнянні з першим кварталом 2012 року;

-         узагальнення практики розгляду подань органів дізнання, слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за перше півріччя 2012 року.

Крім того, щомісяця обговорюються питання щодо строків розгляду судових справ, термінів передачі судових справ до канцелярії суду, дотримання вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»,  зборами суддів постійно обговорюються причини тривалого розгляду кримінальних справ, по яким підсудні утримуються під вартою, з вирішенням проблемних питань щодо своєчасного їх розгляду. Здійснюється постійний контроль за додержанням процесуальних строків при розгляді справ.

      Постійно вивчаються причини скасування судових рішень та вживаються заходи щодо недопущення у подальшій роботі подібних порушень чи помилок у застосуванні положень матеріального і процесуального права.

      У зв’язку з постійним удосконаленням законодавства, судді забагато часу приділяють вивченню новел до діючого законодавства.

       Проводиться робота  з вивчення практики Європейського суду з прав людини із метою недопущення у подальшій діяльності порушень, констатованих Судом.

        За рік та півріччя проводяться узагальнення щодо організації роботи суду, пов’язаної із зверненням громадян. Скарги на дії суддів і працівників апарату суду обговорюються на спільних нарадах суддів та працівників апарату суду.

       Визначено категорії справ, які потребують проведення узагальнення судової практики, які включені до плану роботи суду на перше півріччя 2013 року, а саме:

-         узагальнення практики розгляду цивільних справ окремого провадження щодо визнання особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності за 2012 рік;

-         узагальнення практики розгляду кримінальних справ у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інших злочинів проти здоров’я населення за 2012 рік;

-         узагальнення практики ухвалення та перегляду суддями заочних рішень у цивільних справах за 2012 рік;

-         узагальнення практики розгляду подань органів дізнання, слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за 2012 рік.

-    узагальнення практики розгляду справ адміністративного судочинства

     за 2012 рік.

-    узагальнення практики розгляду справ адміністративного судочинства

     за 2012 рік.

 

             У 2013 року планується проведення дня відкритих дверей для студентів, метою якого є ознайомлення студентів з історією Кам’янобрідського районного суду м. Луганська, роботою суду взагалі та окремих його підрозділів та багато інше. 

 

         Про деякі проблеми судочинства:

 

            У зв’язку із набранням чинності 20.11.2012 року Кримінального процесуального Кодексу України, найбільшою проблемою стає відсутність практичного досвіду застосування положень нового КПК України.

               Відповідно до норм Кримінального процесуального Кодексу України необхідно надавати учасникам процесу пам’ятки про їх права та обов’язки, у зв’язку із чим  в рази збільшується використання копіювальної техніки.

                Нестача залів судових засідань ускладнює виконання вимог ст. 322 КПК України щодо безперервності судового розгляду, проведення відео конференцій та навіть забезпечення гласності судового розгляду.

                 Обладнання для проведення відеоконференцзв’язку, що передано до суду не встановлено в залах судових засідань та не укомплектовано у повному обсязі, відсутні веб камери.  Також в практичному застосуванні виявлено несумісність комп’ютерного програмного забезпечення для фіксації судового засідання «Феміда» у зв’язку із з  застарілим комп’ютерним обладнанням суду. Це вимагає забезпечення суду оргтехнікою належного рівня та сучасним програмним забезпеченням.

            Залишається відкритим питання щодо практики накладення  грошового стягнення (глава 12 КПК України) за неявку до суду. Немає роз’яснень щодо самої процедури накладення таких стягнень, на який рахунок та в який термін повинні сплачуватися такі стягнення.

             Для забезпечення додержання вимог нового КПК необхідно також збільшити штат суддів.

             Введення інституту присяжних може привести до труднощів у практичному застосуванні, починаючи від елементарного розміщення присяжних в залі судового засідання та нарадчих кімнатах (які взагалі відсутні в приміщенні Кам’янобрідського районного суду м. Луганська), до проблем юридичної необізнаності самих присяжних, для ефективної роботи яких теж необхідно розробляти посібники та надавати консультативну допомогу для  попередження випадків невірного розуміння присяжними юридичних термінів та кримінального процесу в цілому.

         Зазначаємо, що основні проблемні питання, що існуватимуть при практичному використанні Кримінального процесуального Кодексу України будуть висвітлені на зборах суддів та при складанні звітності та аналітичній діяльності суду.

 

         Тривалий час Кам’янобрідський районний суд м. Луганська не має можливості повноцінно функціонувати та здійснювати правосуддя, у зв’язку з тим, що адміністративна будівля, яка розташована за адресою: м. Луганськ, вул.. К. Лібкнехта, 51, в якій на теперішній час розміщується суд, не придатна для нормальної експлуатації. Вказане приміщення  складається з 3-х поверхів, загальною площею 400 кв.м., у якій розміщуються 39 штатних працівників, у тому числі 7 суддів. На даний час у суді наявні лише 2 зали судових засідань, а коридори на другому та третьому поверхах переобладнанні під робочі кабінети, в яких працює по п’ятеро-шестеро працівників. Кабінети суддів не відповідають вимогам для нормального функціонування та здійснення правосуддя. Площа одного з кабінету суддів складає менше 7 кв.м. Нарадчі кімнати в суді відсутні. Більшість судових справ розглядається безпосередньо в кабінетах суддів.

           У приміщенні суду не має альтернативного входу – службового, евакуаційного тощо. Не замінено металеві загородження, які відокремлюють підсудних від складу суду і присутніх громадян, на загородження із скла. Варто зауважити, що взагалі стан приміщення суду визнаний аварійним.

     Вкрай незадовільним є стан приміщення архіву. Кімната, розміром 19,4 кв.м пристосована під архівосховище, однак, воно зовсім не відповідає Правилам роботи архівних підрозділів органів державної , місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, Положенню про умови зберігання архівних документів – стіни відсиріли, через тріщина в стінах росте лоза дикого винограду, протікає стеля, провалена підлога, постійно відбувається залиття стін та стелі. У зв’язку з чим, у суді мали місце випадки, які призвели до псування судових справ, матеріалів та інших документів, що знаходилися архіві суду. Через відсутність належних  умов  зберігання, різкі коливання температурно-вологісного режиму  документи  поступово  руйнуються. Ступінь заповнення стелажного обладнання архівосховища суду за останні роки сягнув 100%.

        З метою вирішення зазначених питань, розпорядженням КМУ від 06.08.2008 р. № 1075, для потреб суду була передана будівля, що розташована за адресою: м. Луганськ, вул.. Рудя, 73, яка на теперішній час знаходиться на стадії реконструкції. Однак, у зв’язку з відсутністю фінансування, ремонтні роботи у цьому приміщенні припинені.

        Тому, фактично маючи 2 адміністративні будівлі, суд не має можливості нормально функціонувати в жодній з них.

        Також,  однією із проблем здійснення судочинства залишається кількісний та якісний склад працівників апарату суду та оплата їх праці.

        Так, більшість секретарів судових засідань та секретарів, які працюють в канцелярії не мають повну вищу освіту, тобто не є висококваліфікованими фахівцями. А низький рівень заробітної плати не притягує фахівців до роботи в судах. Всі ці факти призводять до великої текучості кадрів та їх дефіциту у разі наявності відповідних вакантних посад в суді.

        З 01.01.2011 року в суді впроваджена автоматизована система документообігу суду, але недосконалість програми призводить до постійних збоїв в роботі суду та не дає можливість коректно формувати статистичні звіти.

         Крім того, нестача оргтехніки та відповідного обладнання обмежує доступ значної частини працівників суду до роботи у цій системі.

         Таким чином, шляхи вирішення зазначених питань містяться в зміцненні матеріально-технічної бази суду, налаштуванні та удосконаленні автоматизованої системи документообігу суду, підвищенні рівня заробітної плати працівникам апаратів судів.