flag Судова влада України

Аналіз обліково-статистичної роботи суду за 2013 рік

02 квітня 2014, 14:33

АНАЛІЗ

ОБЛІКОВО-СТАТИСТИЧНОЇ РОБОТИ

КАМ`ЯНОБРІДСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ

М. ЛУГАНСЬКА ЗА  2013 РІК

 

КРИМІНАЛЬНІ СПРАВИ

У 2013 році в провадженні Кам’янобрідського районного суду м. Луганська знаходилось 49 кримінальних справ (за КПК 1960 року), з них розглянуто 30 кримінальних справ, або 62 % від загальної кількості справ. З винесенням вироку розглянуто 20 справ, або 67 % від числа розглянутих справ, із закриттям провадження - 3 справи, або 10%, примусові заходів медичного характеру не застосовувались, з поверненням прокурору на додаткове (досудове) розслідування під час розгляду - 6 справ, або 20 % від числа розглянутих справ. Повернутих прокурору в порядку статті 249-1 КПК України (1960 року) та повернутих прокурору на додаткове (досудове) розслідування при попередньому розгляді справ не було. Також, 1 справа була передана за підсудністю.

Строки призначення кримінальних справ до попереднього розгляду, передбачені ст. 241 КПК України (1960 року), та строки призначення справ до розгляду в судовому засіданні, передбачені ст. 256 КПК України (1960 року), не порушувались.

На кінець звітного періоду залишились нерозглянутими 19 кримінальних справ, або 39 % до числа справ, що знаходились на розгляді; із них 15 справ не розглянуті в строк понад 6 місяців (без урахування справ із зупиненим провадженням).

У звітному періоді на розгляді перебувало 21 скарг на дії і рішення правоохоронних органів, з яких 21 скарга була розглянута, 13 із них задоволена. На кінець звітного періоду не розглянутих скарг не залишилось.

З них було розглянуто 2 скарги про порушення кримінальної справи, з яких 1 скаргу було задоволено.

Також, з числа розглянутих скарг 18 були про відмову у порушенні кримінальної справи, з яких задоволено 11 скарг, не розглянутих скарг на кінець звітного періоду не залишилось.

На розгляді у звітному періоді перебувала 1 справа щодо вирішення питання про звільнення осіб від кримінальної відповідальності, у зв’язку із закінченням строків давності,  яку було розглянуто та задоволено.

У 2013 році у провадження суду не надходили скарги потерпілих, що надійшли до суду в порядку ст. 27 КПК України (1960 року).

З фіксуванням судового процесу технічними засобами у 2013 році були розглянуті 4 кримінальні справи.

 Оскаржено в апеляційному порядку 26 вироків суду, 11 залишено без змін, 4 вирок суду змінено, 11 скасовані.

 

КРИМІНАЛЬНІ ПРОВАДЖЕННЯ

У 2013 році в провадженні Кам’янобрідського районного суду м. Луганська перебувало 275 матеріалів кримінальних проваджень (за КПК 2012 року), з них розглянуто 232 матеріали кримінального провадження, або 85 % від загальної кількості кримінальних проваджень. З постановленням вироку розглянуто 183 провадження, або 79% від числа розглянутих,  із  затвердженням угоди  - 60 кримінальних проваджень, із закриттям провадження - 21, про звільнення від кримінального покарання з випробуванням  після закінчення іспитового строку – 152, з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності – 2 справи, примусові заходи медичного характеру не застосовувались.

У 2013 році в провадженні суду перебувало 273 провадження з обвинувальним актом, з них закінчено провадження по 230 матеріалам, з них 84 під час підготовчого провадження та 183 матеріали з постановленням вироків, або ухвал. На кінець звітного періоду залишились нерозглянутими 43 провадження з обвинувальним актом.

Строки призначення матеріалів кримінальних проваджень до підготовчого судового засідання, передбачені КПК України (2012 року), та строки призначення провадження до розгляду в судовому засіданні не порушувались.

На кінець звітного періоду залишилось нерозглянутим 43 кримінальних провадження, або 18 % до числа проваджень, що знаходились на розгляді; із них 2 кримінальні провадження не розглянуті в строк понад 6 місяців.

У 2013 році на розгляді в суді знаходилось 227 подань, щодо розгляду справ у порядку виконання судових рішень. З них 224 подання було розглянуто. На кінець звітного періоду залишились нерозглянутими 3 подання. Також, 197 подань були задоволені.

Так, на розгляді перебувало 30 подань про скасування звільнення від покарання з випробуванням та направлення для відбування покарання, призначеного вироком, було розглянуто 28 подань, з них 5 подань задоволено, 2 подання на кінець звітного періоду не розглянуто.

Крім того, на розгляді перебувало 152 подання про звільнення від призначеного покарання з випробуванням після закінчення іспитового строку, 152 подання було розглянуто, з них - 152 задоволено.

Також, на розгляді перебувало 18 подань про установлення, припинення адміністративного нагляду, усі подання розглянуті, з них 17 подань задоволено.

На розгляді  суду перебувало 4 подання про скасування або зміну примусових заходів медичного характеру, усі подання розглянуті та задоволені.

Крім того, на розгляді перебувало 22 інших подання, 21 подання розглянуто, з них 18 задоволено, не розглянутим залишилось 1 подання.

Усього у 2013 році знаходилось на розгляді слідчого судді 327 клопотань, скарг, заяв під час досудового розслідування, з яких розглянуто 327 клопотання, з яких 305 задоволено.

У 2013 році на розгляді знаходились 149 клопотань про застосування запобіжних заходів, з яких 149 було розглянуто та 142 задоволено, 2 клопотання були повернуті. Не розглянутих клопотань на кінець звітного періоду не залишилось.

 у тому числі:

 - про особисте зобов’язання перебувало на розгляді 84 клопотань, всі розглянуто, 81 з них задоволено; 2 повернуто.

 -  про особисту поруку перебувало на розгляді 3 клопотання, які були розглянуті та задоволені;

 - про тримання під вартою перебувало на розгляді 33 клопотання які були розглянуті та 30 з них задоволені;

- про домашній арешт перебувало на розгляді 26 клопотань, які були розглянуті та 25 з них задоволені;

 - про заставу перебувало на розгляді 3 клопотання, з яких розглянуто 3 клопотання та задоволено;

 -  про дозвіл на затримання з метою приводу перебувало на розгляді 3 клопотання, всі з них розглянуті та задоволені;

-  про продовження строків тримання під вартою перебувало на розгляді 4 клопотання, всі з них розглянуті та задоволені;

-  про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи перебувало на розгляді 23 клопотання, всі з них були розглянуті та 22 задоволені;

-  про тимчасовий доступ до речей і документів перебувало на розгляді 114 клопотань, всі з них розглянуті та 106 з них задоволено;

-  про  арешт майна перебувало на розгляді 17 клопотань, всі з них розглянуті та 12 з них задоволені;

 У звітному періоді на розгляді перебувало 35 скарг на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового слідства, з яких 32 скарги були розглянуті. З них задоволених скарг 6 та 8 скарг було повернуто. На кінець звітного періоду не розглянутими залишились 3 скарги.

В провадженні суду перебували 4  справи за заявами про відвід під час досудового розслідування усі були розглянуті та 1 була задоволена, щодо якої провадження закінчено з постановленням вироку (ухвали).

 

СПРАВИ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

На розгляді в суді у 2013 році знаходилось 751 справ про адміністративні правопорушення, з яких було розглянуто 647 справ, або 87 % від числа справ, що перебували в провадженні суду. На початок звітного періоду перебувало на розгляді 5 справ про адміністративні правопорушення.

З числа розглянутих справ, по 503 було прийнято рішення про накладення адміністративного стягнення,  за 44 справами про застосування заходів впливу, передбачених ст. 24-1 КУпАП. Залишились нерозглянутими на кінець звітного періоду 10 справ про адміністративні правопорушення, що складає 2 % від числа адміністративних матеріалів, які перебували на розгляді в суді.

Оскаржено в апеляційному порядку 6 постанов суду про адміністративні правопорушення, 3 постанови за результатами розгляду судом апеляційної інстанції змінено, 1 скасована, 2 залишено без розгляду.

ЦИВІЛЬНІ СПРАВИ

У 2013 році на розгляді в суді знаходилось 1659 позовних заяв, з яких 1554 надійшло у звітному періоді, із них розглянуто 1590 або 95% від загальної кількості позовів, що знаходились на розгляді.

Відкрито провадження у справі щодо 779 позовних заяв,  за 3 позовними заявами відмовлено у відкритті провадження, 198 позовів повернуто, не розглянуто на кінець звітного періоду 53 позовні заяви.

У 2013 році на розгляді в суді знаходилось 1104 справи позовного провадження, з яких закінчено провадження за 801 справою або 73% від загальної кількості (без урахування кількості позовів щодо яких відмовлено у відкритті провадження та таких, що визнані неподаними та повернуті позивачам).

У тому числі ухвалено рішення по 653 справам позовного провадження ,або 59% від числа розглянутих, з них заочно ухвалено 64 рішення, або 10% від числа справ розглянутих з винесенням рішення. Позовів задоволено у 596 справах, або 91 % від числа розглянутих з винесенням рішення.

Крім того, розглянуто із закриттям провадження - 9 справ, із залишенням заяви без розгляду - 128 справи, 2 справи передано в інші суди.

На кінець звітного періоду залишились нерозглянутими 303 справи, або 27 % від числа справ, що перебували на розгляді, із них в строк понад 3 місяці - 50 справ, провадження зупинено по 46 справах.

У 2013 році на розгляді в суді знаходилось 136 заяв окремого провадження, із них було розглянуто 135 заяв, або 99% від загальної кількості заяв, що перебували на розгляді. З числа вказаних заяв було розглянуто 112 заяв, повернуто 18 заяв, відмовлено у відкриті провадження за 5 заявами.

На кінець звітного періоду не розглянутою залишилась 1 заява окремого провадження.

У звітному періоді на розгляді в суді знаходилось 123 справи окремого провадження, з яких закінчено провадження у 115 справах, або 94% від загальної кількості розглянутих справ окремого провадження (без урахування кількості позовів щодо яких відмовлено до провадження та таких, що визнані неподаними та повернуті позивачам). З винесенням рішення та задоволенням заяв, було розглянуто 109 заяв окремого провадження, або 93 % від числа розглянутих заяв, 5 заяв залишено без розгляду.

На кінець звітного періоду залишились нерозглянутими 8 цивільних справ окремого провадження, або 6% від числа справ, що перебували на розгляді, з яких 1 справа, у зв’язку із зупиненням провадження.

У 2013 році на розгляді в суді знаходилась 222 заяви наказного провадження. Усього було розглянуто 220 заяв, з них 70 заяв наказного провадження повернуто заявнику, видано 111 судових наказів, відмовлено у прийнятті за 39 заявами.

На кінець звітного періоду нерозглянутими залишились 2 заяви наказного провадження.

Крім того, у звітному періоду надійшло 15 заяв про скасування судового наказу. З них 14 наказів скасовано, 1 заяву повернуто.

У звітному періоді надійшло 2 заяви про перегляд рішень, ухвал суду та судових наказів за нововиявленими обставинами, які були розглянуті.

Усього на кінець звітного періоду залишились нерозглянутими 303 цивільні справи (справи позовного провадження, справи окремого провадження, справи наказаного провадження).

За вказаний період окремі ухвали по цивільним справам не виносились.

З фіксуванням судового процесу технічними засобами було розглянуто 943 цивільні справи.

У 2013 році оскаржено в апеляційному порядку 89 рішень суду, з них скасовано 24, змінено 6 рішень, залишено без змін 59 рішень суду.

Строки відкриття провадження у справі або відмови у відкритті провадження у справі та строки призначення та проведення попереднього судового засідання, передбачені ст. ст. 122,129, ЦПК України не порушувались.

 

 

СПРАВИ АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДОЧИНСТВА

У 2013 році на розгляді в суді знаходилось 43 позови адміністративного судочинства, з них 42 було розглянуто. З числа розглянутих були прийняті до провадження - 27 позовних заяв, щодо 3 позовних заяв відмовлено у відкритті провадження, 10 позовних заяв було повернуто, 2  заяви залишено без розгляду.

У 2013 році на розгляді в суді знаходилось 42 справи адміністративного судочинства, з яких закінчено провадження у 31 справі, або 74 % до числа адміністративних справ, що знаходились на розгляді в суді. З них, з винесенням постанови розглянута 21 справа, або 68% до числа розглянутих справ, у тому числі із задоволенням позовних вимог - 18 справ, або 58% до числа розглянутих з винесенням постанови. Із закриттям провадження розглянуто 2 справи, із залишенням заяви без розгляду 8 справ, справ переданих в інші суди не було.

На кінець звітного періоду залишились нерозглянутими 11 справ адміністративного судочинства. Всі справи були розглянуті в строк до 2 місяців.

У звітному періоді надійшло 2 заяви про перегляд рішення за нововиявленими обставинами, з яких 2 було розглянуто. На кінець звітного періоду всі заяви про перегляд рішень  за нововиявленими обставинами розглянуті.

Крім того, на розгляді в суді у звітному періоді перебувало 11 клопотань, заяв, подань у порядку виконання судових рішень відповідно до КАС України. З них 10 було розглянуто, у тому числі 5 із задоволенням,  за 3 заявами у задоволенні було відмовлено. Одну заяву було повернуто, одну залишено без розгляду. На кінець звітного періоду 1 заява, клопотання, подання у порядку виконання судових рішень залишилась не розглянутою.

У звітному періоді в порядку письмового провадження були розглянуті 2 справи адміністративного судочинства.

За цей період окремих ухвал по справам адміністративного судочинства не було.

З фіксуванням судового процесу технічними засобами було розглянуто 29 адміністративних справ.

Оскаржено в апеляційному порядку 12 адміністративних постанов, з них скасовано 4, залишено без змін 8 постанов.

Строки відкриття провадження у справі або відмови у відкритті провадження у справі та строки призначення та проведення попереднього судового засідання в адміністративних справах не порушувались.

Проаналізувавши статистичні дані суду за 2013 рік можна дійти наступних висновків.

У 2013 році на розгляді у суді знаходилось 49 кримінальних справ, тобто на 352 справи, або 88% менше ніж у 2012 році (401 справа). В 2013 році розглянуто 30 кримінальних справ або 62% від числа, що знаходились на розгляді (у 2012 році розглянуто 359 справ або 89%), тобто показник розглянутих справ в порівнянні з аналогічним періодом минулого року значно знизився у зв’язку із набранням чинності кримінальним процесуальним кодексом України від 13.04. 2012 р.

У 2013 році на розгляді у суді знаходилось  275  матеріалів кримінального провадження, 232 матеріали розглянуто, з них 183 з ухваленням вироку. В 2013 році розглянуто 273 кримінальних проваджень з обвинувальним актом, з них розглянуто 230 матеріалів.

У 2013 році на розгляді в суді знаходилось 227 подань щодо розгляду справ у порядку виконання судових рішень.  З них 224 подання було розглянуто. На кінець звітного періоду залишились нерозглянутими 3 подання.

Усього у першому півріччі 2013 року знаходилось на розгляді слідчого судді 327 клопотань, скарг, заяв під час досудового розслідування, з яких розглянуто 327 клопотання, з яких 305 задоволено.

На розгляді у 2013 році, в суді знаходились 149 клопотань про застосування запобіжних заходів, з яких 149 було розглянуто та 142 задоволено, 2 клопотання були повернуті, не розглянутих клопотань на кінець звітного періоду не залишилось.

У звітному періоді на розгляді перебувало 35 скарг на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового слідства, з яких 32 скарг були розглянуті. З них задоволених 6 скарг було задоволено та 8 скарг було повернуто. На кінець звітного періоду не розглянутих скарг не залишилось.

У 2013 році  на розгляді в суді перебувало 751 справ про адміністративні правопорушення ( у 2012 році – 744 справи), тобто на 0,4 % більше ніж у попередньому звітному періоді.

Також, було розглянуто 647 адміністративних матеріалів або 87% від загальної кількості справ, що перебували на розгляді, таким чином показник розглянутих справ в порівнянні з 2012 роком на 13%  менше (у 2012 році розглянуто 739 матеріалів або 99%).

У звітному періоді знаходилось в провадженні суду 779 справ позовного провадження, або на 343 справи менше ніж у попередньому звітному періоді. На кінець 2013 звітного періоду залишились не розглянутими 303 справи позовного провадження, що на 22 справи менше ніж у попередньому періоді.

Також, 2013 році в провадженні суду знаходилось 123 справи окремого провадження, або на 26 справ менше ніж у 2012 звітному періоді. На кінець 2013 звітного періоду залишились не розглянутими  8 справ окремого провадження, що на 3 справи менше ніж у 2012 році.

У 2013 році було видано 111 наказів суду, що на 147 менше ніж у 2012 році. На кінець 2013 року залишилось не розглянутими 2 заяви в прядку наказного провадження, що на 48 заяв менше ніж у 2012 році.

У 2013 році на розгляді в суді знаходилось 42 справи адміністративного судочинства ( у 2012 році  - 66 справ), що  на 37 % менше в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року.

З них у 2013 році було розглянуто 31 або 74% справ адміністративного судочинства від числа, що перебували на розгляді (у 2012 році розглянуто 53 справи або 80%), що на 42% менше ніж в аналогічному періоді 2012 року.

У 2013 році порівняно з аналогічним періодом 2012 року, завдяки вжитим судом заходам, незважаючи на неналежне фінансування суду, переважну більшість справ суд розглянув якісно і з дотриманням процесуальних строків їх призначення та розгляду.

Таким чином, судом забезпечено належний рівень здійснення судочинства у цивільних, адміністративних, кримінальних справах та провадженнях, справах про адміністративні правопорушення. Але, необхідно звернути увагу на те, що забезпечення судового захисту порушених прав фізичних, юридичних осіб та держави, підвищення ефективності функціонування незалежного і неупередженого суду залежить від багатьох чинників, зокрема удосконалення законодавства, належного фінансування, рівня правосвідомості громадян, довіри до суду взагалі. Колектив суду застосовує усі наявні можливості для поліпшення організації діяльності суду.

Пропозиції:

-                             посилити контроль з боку суддів за дотриманням термінів розгляду судових справ, а також контроль за виконанням органами внутрішніх справ та прокуратурою судових доручень по кримінальним справам;

-                             голові суду проводити заняття з суддями не рідше 1 разу на місяць з приводу дотримання строків розгляду судових справ;

-                             обговорити аналіз на нараді з суддями;