flag Судова влада України

Аналіз строків та порядку звернення до виконання судових вироків по кримінальним справам та рішень по цивільним справам у 2012 році

05 листопада 2013, 09:25

 

КАМ’ЯНОБРІДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

МІСТА ЛУГАНСЬКА

91001, м. Луганськ, вул. К. Лібкнехта, 51

Тел./факс: (0642) 52-33-83

E-mail: inbox@kb.lg.court.gov.ua

 

 

Аналіз строків та порядку звернення до виконання судових вироків  по кримінальним справам та рішень по цивільним справам у 2012 році

                                                                                                

Згідно європейських засад судочинства правосуддя вважається здійсненим лише тоді, коли рішення суду практично виконане. Тому для досягнення цілей правосуддя важливо, щоб всі рішення суду виконувалися належним чином.

 

   Виконання вироку – це завершальна стадія кримінального процесу, в якій суд звертає до виконання вироки  і постанови, слідкує за приведенням їх до виконання, а також вирішує в установленому порядку питання, які виникають при виконанні судових актів. У процесуальній літературі ця стадія називається скорочено – "виконання вироку". Фактично вона охоплює як виконання вироку, так і виконання ухвал і постанов суду.  Точне і безумовне виконання вироку підвищує його ефективність, сприяє зміцненню законності і правопорядку в Україні.

 

    Відповідно до ст. 401 КПК вирок набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження та внесення касаційного подання, якщо його не було оскаржено чи на нього не було внесено подання.

    У разі надходження апеляційної скарги чи внесення касаційного подання вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційною інстанцією.

   У тих випадках, коли оскаржено або внесено подання тільки на частину вироку або коли засуджено декількох підсудних, а вирок оскаржено чи внесено подання щодо одного з них, вирок в інших частинах або щодо інших засуджених осіб законної сили не набирає до моменту винесення апеляційною інстанцією ухвали.

    Вирок, що набрав законної сили, звертається до виконання судом, який постановив вирок, не пізніше як через три доби з дня набрання ним законної сили або повернення справи з апеляційної або касаційної інстанції (ч. 1 ст. 401 КПК).

 

     Суд направляє копію вироку і копію апеляційної чи касаційної ухвали, якщо вирок було змінено, а також розпорядження про виконання вироку, підписане головуючим або головою суду і секретарем і скріплене гербовою печаткою суду.

 

    Про виконання вироку органи, які приводять вироки до виконання, повинні негайно повідомити суд, який постановив вирок. Контроль за виконанням вироків, ухвал і постанов покладається на суддів, які головували в судовому засіданні, і на голову суду.

 

    Інструкцією з діловодства в загальному місцевому суді, затвердженої Наказом державної судової адміністрації України від 27.06.2006  N 68 передбачено, що після  набрання  вироком  суду  законної  сили  копія вироку з супровідним листом, підписаним суддею та зареєстрованим в апараті суду,  надсилається  за  належністю  відповідно  до  вимог Кримінально-процесуального  кодексу  України  та в строки, установлені ним.

 

      Якщо на   підставі   рішення   апеляційного  суду  засуджений підлягає звільненню з-під варти,  суд звільняє його з-під варти  в залі  судового  засідання.  У  разі  відсутності засудженого копія вироку надсилається протягом доби адміністрації місця попереднього ув'язнення   для   виконання.   Адміністрація  місця  попереднього ув'язнення зобов'язана протягом доби з дня одержання копії рішення повідомити  суд  першої інстанції про звільнення ув'язненого з-під варти.

 

       Стосовно особи, яка засуджена до позбавлення волі або арешту, та  не  перебуває під вартою,  органу внутрішніх справ за місцем проживання засудженого надсилаються дві копії вироку, копії апеляційної,   касаційної  ухвал  і  розпорядження  про  виконання вироку,  що набрав законної сили.  Розпорядження  про виконання вироку, що набрав законної сили, підписується головуючим у суді першої інстанції та працівником апарату суду.

 

     Протягом 2012 року в провадженні Кам’янобрідського районного суду м. Луганська перебувало 3689 справ та матеріалів, з них розглянуто 3336 справ та матеріалів.

З числа розглянутих справ в 2012 році, кількість кримінальних справ складає – 359 або 8,6,% від загальної кількості розглянутих справ, адміністративних - 78 або 2% від загальної кількості розглянутих справ, цивільних – 1034 або 42,9% від загальної кількості розглянутих справ, справ про адміністративні правопорушення – 744 або 17,9% від загальної кількості розглянутих справ, інших судових справ та матеріалів – 1199 або 28% від загальної кількості справ, що були розглянуті у 2012 році.

Проведеною перевіркою кримінальних справ встановлено, що вироки суду своєчасно звертаються до виконання. Грубих порушень діючого законодавства не встановлено. Відповідно до  ч.1 ст. 344 КПК України копія вироку суду вручається засудженому або виправданому в триденний строк після проголошення вироку.

 

       У 2012 році Камянобрідським районним судом м. Луганська розглянуто 288 кримінальних справ щодо 328 осіб з постановленням вироку або 80,4,% від кількості справ, провадження в яких закінчено.

Також знаходилось на розгляді 10 справ щодо 12 неповнолітніх осіб. Усього було розглянуто 10 справ, з них з постановленням  вироку – 7 справ щодо 9 осіб, 3 справи щодо 3 осіб направлено за підсудністю в інші суди.

Крім того, про застосування примусових заходів виховного характеру протягом 2012 року до суду надійшла 1 справа щодо 1 неповнолітньої особи, яку було розглянуто із  застосовуванням примусових заходів виховного характеру.

 

    За результатами розгляду кримінальних справ ухвалені наступні судові рішення:

-         постановлено 288 обвинувальних вироків;

-         закрито провадженням  28 кримінальних справ;

-       застосовано примусові заходи медичного характеру по 5 кримінальним справам;

-         направлено за підсудністю 22  кримінальні справи.

 

Згідно статистичних даних  особи засуджувались до наступних видів покарань.

Види покарань

штраф

арешт

Обмеження волі

Позбавлення волі

на певний строк

Громадські

роботи

 

Позбавлення права займати певні посади

Конфіскація майна

Виправні роботи

звільнено від покарання з випробуванням ст. 75 КК України

Основні

20

11

15

89

17

-

-

2

169

Додаткові

1

-

-

-

-

5

17

-

-

 

 Протягом 2012 року повідомлень про несвоєчасність надіслання розпоряджень про звернення вироку суду до виконання зі слідчих ізоляторів не надходило.

 

Після набрання вироків суду законної сили або повернення справи з апеляційної інстанції, в триденний строк суд надсилає розпорядженням про виконання вироку суду та копією вироку суду для долучення до особової справи засудженого до слідчого ізолятору.

 

 До матеріалів кримінальних справ, згідно зі ст. 20 КВК України, адміністраціями виправних колоній не завжди своєчасно надходять повідомлення  про прибуття засудженого до місця відбування покарання, з цього приводу працівником канцелярії суду робиться нагадування, котре долучається до матеріалів справи.

 

У випадку обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту після вступу вироку до законної сили  виконання вироків суду,  відповідно до п. 16.1.4 Інструкції покладається на органи внутрішніх справ. Розпорядження та 2 копії вироку суду надсилаються до органу внутрішніх справ за місцем проживання засудженого.

 

 Після набрання вироком законної сили, відповідно до п. п. 16.1.9 – 16.1.15 Інструкції з діловодства у місцевому загальному суді, 2 копії вироку суду, довідка про набрання вироком законної сили та розпорядження про виконання вироку суду, з розпискою засудженого про явку до кримінально-виконавчої інспекції надсилається судом до кримінально-виконавчої інспекції за місцем проживання засудженого.

 

Судом своєчасно звертаються вироки суду до виконання. Про отримання вироків суду та постановлення засуджених на облік відділами кримінально–виконавчих інспекцій своєчасно надсилаються повідомлення, які долучаються до матеріалів кримінальних справ.

  Порушень строків звернення до виконання судових рішень з кримінальних справ не виявлено.

 

           У Камянобрідському районному суді м. Луганська у 2012 році перебувало на розгляді 1082 цивільні справи позовного провадження та 167 справ окремого провадження. З них закінчено провадженням – 1034 справ позовного провадження, або 95,5% від кількості справ, що перебували у провадженні, та 163 справа окремого провадження, або 97,6% від кількості справ, що перебували на розгляді. Усього у 2012 році було розглянуто 797 цивільних справ позовного провадження з ухваленням рішення, або 77% від кількості справ, провадження у яких закінчено.

 

Виконання судових рішень з цивільних справ в суді здійснюється відповідно до вимог ст. 368 ЦПК України, а також  пунктів 16.6. Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді (наказ  ДСА України № 68 від 27.06.06).

 

Для виконання судового рішення в цивільній справі, що набрало законної сили або допущено до негайного виконання, стягувачу за його письмовою заявою видається виконавчий лист. Якщо на підставі постановленого рішення належить передати майно, що є в кількох місцях, або якщо рішення постановлено на користь кількох позивачів чи проти кількох відповідачів, суд має право за заявою стягувачів видати кілька виконавчих листів, точно зазначивши, яку частину рішення треба виконати за кожним листом.

Судові рішення у частині стягнення витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справ звертаються до виконання в загальному порядку, та надсилаються до державної виконавчої служби за місцем знаходження (мешкання) боржника.

 

У справах окремого провадження звертається до виконання копія рішення суду, яка надається заявникові та надсилається до державної установи (наприклад, обласного психоневрологічного диспансеру, районної адміністрації відносно осіб визнаних недієздатними або обмежено недієздатними).

У справах про позбавлення батьківських прав після набрання рішенням суду законної сили суд надсилає копію рішення державному органу реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Звернення до виконання рішень іноземних судів проводиться в загальному порядку.

 

Випадків несвоєчасного звернення до виконання судових рішень у цивільних справах не виявлено.

 

Вироки, рішення та постанови по кримінальних справах звертаються до виконання та виконуються вчасно.

 

ВИСНОВОК:

 

Таким чином, суд у цілому виконав вимоги закону про відправлення правосуддя, але слід звернути увагу на те, що органи ВДВС не завжди надсилають до суду постанови про відкриття та закриття виконавчого провадження, органи, що виконують покарання за кримінальними справами не надсилають повідомлення щодо прибуття підсудних для відбування покарання. Це потребує постійного надсилання нагадувань, ще більш ретельнішого контрою з боку суду.

 

 

Голова

Кам’янобрідського

районного суду м. Луганська                                                         М.В. Вишняк